+45 30 290 890 karina@familienitale.dk

Sådan støtter du børn med diagnoser i en tid med mange konfirmationer

Introduktion til emnet

Konfirmationen markerer en vigtig overgang fra barndom til ungdom, og den bringer for mange unge, en del af deres første voksne beslutninger. For børn med diagnoser, såsom autisme, ADHD, eller andre neurologiske tilstande, kan sådanne begivenheder dog være udfordrende. Jeg vil i dette blogindlæg give mine bedste råd til, hvordan man bedst kan støtte disse børn, både som konfirmand og som gæst for at sikre, at festlighederne bliver en positiv oplevelse for alle involverede.

Planlægning er nøglen til succes

En nøglefaktor i succesfulde fester med børn, der har diagnoser, er planlægning. Det er vigtigt at tage højde for barnets behov, når du planlægger begivenheden, fra valg af sted til planlægning af dagens tidsplan.

Forstå barnets behov

Før du begynder at planlægge, skal du forstå barnets specifikke behov. Hvis barnet let bliver overvældet af støj, kan det være en god ide at vælge et roligt sted eller have en rolig zone, hvor barnet kan trække sig tilbage, hvis det bliver nødvendigt.

Fortsættes herunder..

Skal jeg også hjælpe dig og din familie?

Som familievejleder har jeg i mere end 25 år hjulpet familier gennem svære tider og specialiserer mig i autismespektrumforstyrrelse (ASF).

Karina familienitale.dk

Informer gæsterne

Det kan også være nyttigt at informere gæsterne om barnets behov, så de ikke bliver overraskede eller forvirrede, hvis barnet har brug for en pause eller reagerer anderledes end forventet under festen.

Fleksibel tidsplan

Mens det er godt at have en plan, er det vigtigt at være fleksibel. Vær parat til at justere dagsordenen baseret på barnets aktuelle tilstand på dagen. Her tænkes ”udveje” i forhold til at barnet skal vide, at der er en løsning, hvis det bliver svært for barnet. Kald dem a, b, c.

kommunikation med børn

Konfirmandens dag

Når barnet med en diagnose er konfirmand, kræver det ekstra opmærksomhed på detaljerne for at gøre dagen så glidende som mulig.

Prøv tøjet på forhånd

Sørg for, at konfirmandens tøj er behageligt. Undgå materialer, der kradser eller klør, da disse kan forårsage irritation og ubehag gennem dagen. Ofte giver det bedre mening at tænke, at barnet skal have det godt, fremfor at se ud på en specifik måde.

Gennemgang af dagen

Det kan være hjælpsomt at gennemgå dagen med barnet forud for begivenheden, så de ved, hvad de kan forvente. Brug visuelle hjælpemidler som billeder eller en kalender for at gøre det mere forståeligt.

Støttepersoner

Overvej at have en pålidelig voksen eller en ældre kammerat, som barnet stoler på og føler sig tryg ved, til at være barnets støtteperson gennem dagen.

Som gæst ved festen

Når et barn med en diagnose deltager i en konfirmation som gæst, er der også strategier, der kan gøre oplevelsen bedre for dem.

Besøg stedet på forhånd

Hvis det er muligt, prøv at besøge feststedet med barnet forud for begivenheden, så de kan vænne sig til omgivelserne.

Bordplan

For mange med autisme, er det uvisse ubehageligt og fremkalder frygt. Det kan være en stor fordel at barnet ved, hvor han/hun skal sidde til konfirmationen.

Medbring ‘komfort’ genstande

Lad barnet medbringe en genstand, der kan trøste dem, såsom en yndlingsbog, tyngdebamse, håndholdt spil, eller endda høretelefoner for at dæmpe støj.

Sæt klare forventninger

Tal med barnet om, hvad de kan forvente på festen, og forklar, hvem der vil være der, hvad der sandsynligvis vil ske, og hvordan de kan håndtere situationer, der kan være udfordrende.

kommunikation med børn

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan håndterer jeg et nedsmeltning under festen?

Det er vigtigt at genkende tegnene tidligt og reagere ved at lede barnet til et roligere område. Hjælp dem med at bruge selvreguleringsteknikker, hvis I har øvet dette. Brug udvejene. A. B. C. som tidligere beskrevet.

Skal jeg undgå at invitere andre børn med diagnoser til festen for at undgå problemer?

Nej, børn med diagnoser kan og bør inviteres. Det handler om at forberede og tilpasse miljøet og aktiviteterne, så alle børn kan deltage og nyde festen.

Hvordan kan jeg forklare andre gæster om mit barns særlige behov uden at skabe unødig opmærksomhed omkring barnet?

Ofte ved familie og nære relationer godt, hvis dit barn har det svært eller har en diagnose. Når du forbereder andre gæster på dit barns behov, kan det være en god ide at tage en diskret tilgang. Du kan vælge at informere de nærmeste familiemedlemmer og venner, som sandsynligvis vil interagere mest med dit barn. Forklar kort og præcist, hvad de kan gøre for at hjælpe med at gøre dagen mere behagelig for dit barn, f.eks. ved at undgå at stille for mange spørgsmål på en gang eller ved at være opmærksomme på behovet for stille pauser. Denne tilgang kan hjælpe med at integrere støtte på en naturlig måde uden at gøre barnet til centrum for opmærksomhed.

Hvordan forbereder jeg mit barn med diagnoser på at deltage i en konfirmation, hvis de har tendens til at blive meget nervøse ved store begivenheder?

For at forberede dit barn på at deltage i en stor begivenhed som en konfirmation, kan du starte med at tale om begivenheden i god tid før den finder sted. Brug visuelle hjælpemidler som fotografier af stedet, eller, hvis muligt, besøg stedet sammen med dit barn for at gøre det kendt og mindre intimiderende. Øv sociale scenarier derhjemme, som at sige “hej”, snakke med fremmede, eller hvordan man kan bede om hjælp, hvis de føler sig overvældede. Det kan også være nyttigt at have en klar plan med aftalte pauser, hvor barnet kan trække sig tilbage og slappe af i et roligt rum, hvis de føler behov for det. Disse trin kan mindske nervøsitet ved at give barnet en følelse af forudsigelighed og kontrol over situationen.

Afsluttende tanker

At inddrage et barn med diagnoser i festligheder som en konfirmation kan kræve omhyggelig planlægning og forståelse, men det er helt sikkert værd at gøre. Med de rette forberedelser og tilpasninger kan disse børn fuldt ud nyde og deltage i festlighederne, hvilket beriger oplevelsen for alle.

Læs også mine indlæg om skyggebørn og særligt sensitive børn. Måske de kan give lidt mere information til dig i forbindelse med festligheder. 

Andre blogindlæg som dette