+45 30 290 890 karina@familienitale.dk

Psykisk sensorisk følsomhed: Sådan navigerer man i det usynlige landskab

Introduktion til emnet

I en verden, hvor fysiske sanseoplevelser ofte dominerer vores opfattelse af sensorisk følsomhed, kan det psykiske aspekt være lige så udfordrende, om end mindre synligt. Psykisk sensorisk følsomhed refererer til en persons forstærkede evne til at opfatte og blive påvirket af stemninger, følelsesmæssige udstrålinger, og subtile nuancer i kommunikation, som ofte går ubemærket hen hos andre. Dette fænomen kan være overvældende og udfordrende, især i sociale situationer eller stressende miljøer. Denne artikel vil udforske, hvad psykisk sensorisk følsomhed er, hvordan det påvirker dagligdagen, og hvilke strategier der kan anvendes for at navigere i denne tilstand.

Hvad er psykisk sensorisk følsomhed?

Personer med psykisk sensorisk følsomhed er ofte ekstremt intuitive og empatisk tunet ind på andre menneskers følelser og behov. De kan opfatte stemninger og følelsesmæssige undertoner, der går usete af de fleste, hvilket kan være både en gave og en byrde. Mens denne evne kan føre til dybe og meningsfulde relationer, kan det også resultere i følelsesmæssig udmattelse og stress, når man konstant absorberer omgivelsernes følelsesmæssige input.

Skal jeg også hjælpe dig og din familie?

Som familievejleder har jeg i mere end 25 år hjulpet familier gennem svære tider og specialiserer mig i autismespektrumforstyrrelse (ASF).

Karina familienitale.dk

Hvordan kan psykisk sensorisk følsomhed påvirke hverdagen?

Social overvældelse

Sociale situationer kan hurtigt blive udmattende for personer med denne form for følsomhed. Store grupper eller følelsesmæssigt intense sammenkomster kan føles overvældende og krævende.

Konfliktfølsomhed

Konflikter, selv dem der observeres og ikke direkte involverer personen, kan virke ekstra stressende og skabe en følelse af angst eller behovet for at trække sig væk.

Skolemiljøet

Livet i skolen, der kører på fulde drøn med stress, konkurrence, eller følelsesmæssig disharmoni, kan være særligt udfordrende, og kan påvirke præstationen og trivsel.

fysisk sensorisk følsomhed

Strategier til at håndtere psykisk sensorisk følsomhed

Selvbevidsthed og selvpleje

At være opmærksom på egne grænser og behov er essentielt. Indarbejde regelmæssige pauser for at ‘genoplade’ mentalt, især efter følelsesmæssigt krævende oplevelser.

Sætning af grænser

Lær at sige nej, og at trække grænser omkring din deltagelse i potentielt udmattende sociale eller professionelle situationer. Det er vigtigt at beskytte din mentale energi.

Udvikling af coping-mekanismer

Teknikker som dyb vejrtrækning, meditation, og mindfulness kan være særligt effektive for at hjælpe med at håndtere og filtrere den følelsesmæssige ‘støj’ man kan opleve i dagligdagen.

Professionel støtte

Samtaler med en psykolog eller terapeut kan være utroligt hjælpsomme. Disse fagfolk kan tilbyde værktøjer og strategier til bedre at håndtere den følelsesmæssige belastning, der følger med psykisk sensorisk følsomhed.

Ofte stillede spørgsmål om fysisk sensorisk følsomhed

Hvordan kan jeg forklare min psykiske sensoriske følsomhed til familie og venner?

At forklare psykisk sensorisk følsomhed til andre kan være udfordrende, da det er en usynlig tilstand. Det kan være nyttigt at beskrive det som en ekstrem form for empati, hvor du ikke kun forstår, men også fysisk og følelsesmæssigt oplever stemninger og følelser fra dit miljø. Forklar, at dette kan gøre visse sociale situationer overvældende for dig, og at du måske har brug for at trække dig tilbage eller afbryde sociale interaktioner for at håndtere din følelsesmæssige belastning.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg føler mig overvældet i offentlige eller sociale indstillinger?

Når du føler dig overvældet, er det vigtigt først at anerkende dine følelser og derefter træffe skridt til at beskytte dig selv. Det kan omfatte at trække sig tilbage til et roligt sted, bruge vejrtrækningsøvelser eller mindfulness-teknikker for at berolige dit nervesystem, eller bruge musik og høretelefoner til at skabe en buffer mod det omgivende miljø. At have en på forhånd aftalt ‘nødplan’ med venner eller familie kan også hjælpe, så de kan støtte dig i at få det rum eller den pause, du har brug for.

Er der behandlingsmuligheder eller terapiformer, der er særligt effektive for psykisk sensorisk følsomhed?

Ja, der er flere terapiformer, der kan være hjælpsomme for personer med psykisk sensorisk følsomhed. Kognitiv adfærdsterapi (CBT) kan hjælpe med at udvikle teknikker til at håndtere og omstrukturere de tanker, der bidrager til angst og stress. Mindfulness-baserede terapier kan også være effektive, da de lærer dig at være til stede i nuet og reducere reaktiviteten over for følelsesmæssige stimuli. For nogle kan terapier, der fokuserer på kropsbevidsthed, som f.eks. sensorimotorisk psykoterapi, også hjælpe med at lære, hvordan kroppens følelser og fornemmelser påvirker den følelsesmæssige oplevelse, og hvordan man kan håndtere disse reaktioner mere effektivt.

Afsluttende tanker

At leve med psykisk sensorisk følsomhed indebærer at navigere i en verden, der ofte er usynlig for andre. Ved at forstå og anerkende denne unikke oplevelse, og ved at implementere effektive strategier for selvpleje og grænse-sætning, kan personer med denne følsomhed ikke bare håndtere, men trives på trods af de udfordringer, der følger med. Det kræver mod og styrke at håndtere den konstante strøm af følelsesmæssig information, men med de rette værktøjer og støtte kan disse individer finde balance og tilfredsstillelse i deres daglige liv.

Læs også mine blogindlæg om skyggebørn og særligt sensitive børn. Det kan jo være, at de kan give lidt mere information om særlig psykisk sensitivitet.

Andre blogindlæg som dette