+45 30 290 890 karina@familienitale.dk

Når børn er frække, provokerende og bare møgirriterende, er det altid af en grund…. 

Man kan dele det op i flere kategorier.
Der er dem der ønsker en reaktion fra dem de frække overfor.  
Der er dem der ikke ved at de vækker de følelser hos et andet menneske.
Der er dem der grundet diagnoser ikke kan gøre for det. 

Dem der ønsker en reaktion, er dem vi vil forhold os til i denne blog.

Jeg vil ridse lidt forskellige scenarier op og give forslag til andre måder at handle/reagere på i de forskellige scenarier:

Du handler i supermarkedet, og i nærmer jer slikhylderne. Dit barn kender godt turen rundt i supermarkedet og du ved også med sikkerhed at der kommer en vild og voldsom reaktion når dit promte “NEJ” lyder overfor barnet når det atter engang spørger om slik.
Spændingen stiger jo nærmere I kommer slikhylderne.
… og så siger barnet.. Må jeg gerne få sådan én, eller sådan én, eller jeg kan også bare få sådan én?
“NEJ” siger du og som lynet fra en klar himmel starter sirenen. Dit barn græder og siger at du er verdens dårligste forælder…..og så kører det derudad.

Lad os vende situationen lidt rundt. 

Scenariet er det samme, men i stedet for at sige “NEJ”, siger du “Du vil gerne have slik”, “det kan jeg godt forstå.” “Det smager også dejligt”. “Lad os kigge på hvilken slags vi gerne vil have på fredag til Disneysjov” 
Tal med barnet om, hvilken dag I så køber slikket og hvor meget I begge kan glæde jer til at spise det, hvad I skal se i tv, osv osv osv.

Dit barn sprøjter med vandpistol og du ser med det samme, at der sigtes på andre børn og voksne og måske også hunden. Din reaktion kunne være “STOOOOP, eller jeg tager den vandpistol fra dig. Du er åbenbart ikke stor nok til at lege med den”!! “DU ved godt at jeg IKKE vil have at du……..” (Eller noget i den retning)

Lad os vende denne situation rundt.
Dit barn sprøjter med vandpistol og du kan godt se hvor det bærer hen. MEN denne gang fortæller du barnet hvad det MÅ sprøjte på, i stedet for hvad det IKKE må sprøjte på. “Jeg kunne godt tænke mig at du prøver at se om du kan ramme alle de små blomster i haven med en dråbe vand på hver.” Eller “Kan du skyde her fra og HEEEELT ned til det store æbletræ og ramme det?”
Sæt dåser, flasker eller lign. frem i haven som barnet kan skyde efter og evt. vælte med strålen. 

Det handler i bund og grund om at vende tingene på hovedet og holde fokus på hvad man ønsker af adfærd og ikke hvad man ikke ønsker. 

Undgå negationer. Altså undgå ordet ikke, i dine sætninger.

Eksempel: Du må IKKE gå på græsset… Sig i stedet, du må GERNE gå/hoppe på fliserne, eller hop på linjerne osv. 

Der er i mange familier en rytme i forhold til hverdagens rutiner. Det er disse rutiner der nogen gange skal rokkes ved.

Nogle familier oplever og siger højt og tydeligt, at deres børn er pre-teenagere (som 7 årige) eller at de er provokerende med vilje…

JA, de er provokerende med vilje.. DE vil have en reaktion fordi I som forældre er utydelige i forhold til dem. 
Og nej, det er IKKE nu vi taler om at være konsekvent i sin opdragelse. For konsekvent og tydelig er IKKE det samme.

Man kan som forældre få sendt en masse blandede signaler afsted. Jeres barn kan opleve, at de nogle dage gerne må synge, danse og larme en masse. Og andre dage hvor de synger, danser og larmer, får de skældud og kommer på værelset.

Hvis du er tydelig i din opdragelse, giver du barnet tryghed og ro. Tryghed ved at de ikke skal bruge tid på at aflæse dig hele tiden og ro i forhold til at de kan fokusere på egne ting og ikke dine luner.

Tydelighed kan være flere ting:
Det kan være, at du er tydelig i dine beskeder til barnet. Tydelig omkring dine forventninger til barnet. 

Er du i tvivl kan du prøve at sætte ord på dig selv. At sætte ord på sig selv handler om, at dem du er sammen med, ikke behøver forholde sig til hvorfor du rejser dig, hvor du går hen, hvad du henter osv. 

Sidder du til et møde, ville du højst sandsynligt også sige,” jeg henter lige en kop kaffe” i stedet for bare at rejse dig og gå. 
Sådan skal du også sætte ord på dig selv i hjemmet, overfor dit barn.

Når du sætter ord på dig selv, bliver du en tydelig voksen og du giver dit barn ord til deres ordforråd, og du skaber en forudsigelighed som de fleste børn stortrives i. Du lærer dit barn at kunne verbalisere sine følelser, hvilket reducerer fysiske konfrontationer og er med til at udvikle og styrke barnets impulskontrol.

Jeg udfordrer dig….
Lad ovenstående komme an på en prøve.
Sæt ord på dig selv og prøv at møde dit barn i deres afmagt. Husk at de reagerer af en grund. Sæt dig i deres sted. Læg logikhjernen…

De bedste hilsner

Karina